Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arroyo_Jaboneros Ashur_nasir-pal Motor_en_h Monumento_natural_Loma_de_Leon Asiento_(anatomía) Angel,_la_nina_de_las_flores HII Apolonio_(martir) Así_son_las_mañanas Andanzas_y_visiones_españolas Montgómery_Sánchez_Reyes Huelga_general_en_España_del_14_de_noviembre_de_2012 Antonio_Garcia_Reinoso Mortadelo_y_Filemon_100_años_de_cómic Guardia_Privado Icon._Pl._Formosan. Hans_Krebs_(general) Antonio_Joaquín_Boghossian Heliconia_choconiana Antonio_Dobrowolski Grupo_circular Hatuey Humacao_(Humacao,_Puerto_Rico) Hirotaka_Takeuchi Apocalipsis_de_pedro Araliáceas Hidropesia_fetal Arteria_ilíaca_interna Mirabel_(Tarn-et-Garonne) Mimosa_borealis_var._texana Artemisia_mexicana Ano_65 Antioquía_(Turquía) Armentières_sur_Avre Andelko_Duricic Herederos_de_una_venganza Gustav_Adolph_Kenngott Antioquia_(departamento) Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908 Autovia_lerida-francia Montcléra Arzúa-Ulloa_(queso) Hafraba André_Léonard Aromas_de_Ausencia Happy_Christmas Milongón Atolon_alif_alif Arroyomolinos_de_Leon_(Huelva) Movimiento_por_la_Evolucion_Social_del_Africa_Negra Historia_de_la_radioaficion Arteria_maxilar_interna Hans_De_Clercq Arce_moscon Monasterio_de_Nuestra_Señora_de_Veruela

html map