Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cycnoches_loddigesii_var_leuchochilum Derecho_de_presentacion Distrito_congresional_At-large_de_Dakota_del_Norte Documento_histórico Ammolabrus Alianza_Acción_Popular_-_Democracia_Cristiana Cyperus_kalli Distrito_de_zorritos Daniel_Pacheco David_Anón Corwith_(Iowa) Aluniş Día_de_Canadá Delosperma_echinatum Alex_Garcia_(futbolista) Alianza_(Half-Life_2) Cordilheira_Alta Aloe_pluripunctata Donald_Woods Cruz_de_Irton Definitio Amy_Warner_(futbolista) Dr._Gaius_Baltar Aleuroplatus_incurvatus Alvaro_Madero_Muñoz Distrito_Escolar_Independiente_de_North_Forest Daniel_Ortega_Saavedra. Díptamo Alejandro_Christophersen Cultura_de_Maikop Distrito_de_Mahesana Cycnotrachelodes_ussuriensis Aleksandar_Đorđević De_Grazia Corregimiento_de_aconcagua Amphilius_dimonikensis Departamento_Itatí Dicladispa_occator Echenoz-le-Sec Alopecurus_seravschanicus Copa_Mundial_de_Futbol_Sub_17_de_1997 Corazón_Maldito Copa_de_Clubes_de_la_CECAFA_1999 Amargasaurus Distrito_de_nazca Corcon Coné Alexandre_Pires Cristiano_subjetivo Alfredo_Ignacio_Astiz Cuclillo_drongo_filipino Dr._Crippen Copa_de_Oro_de_la_Concacaf_2011 Corredor_Ecológico_de_San_Juan Dryand

html map