Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elecciones_municipales_de_Chile_de_2004 Festival_de_Música_de_Sanlúcar_de_Barrameda El_Castillo_de_las_Mentes_Prodigiosas Equidna_comun El_Garrobillo Estrellas_con_lineas_metálicas Envenenamiento_por_radiación Elisabeth-Sophie_Cheron El_hormiguero_(programa_de_television_chileno) Etrelles_sur_Aube Fornillos_de_Fermoselle_(Zamora) Fausto,_Impresiones_del_gaucho_Anastacio_el_Pollo_en_la_representación_de_la_Ópera Electronic_body_music Federación_Norteamericana_del_Trabajo Federico_luis_de_hannover Estación_de_Alagón Escala_microscopica Euphorbia_cyathophora Erico_Veríssimo Francisco_Jose_Yndurain_Munoz Escuela_Normal_de_Maestros_de_Zamora Festuca_caerulescens Estacion_de_San_Antonio_de_Requena El_bosque_animado Elecciones_presidenciales_de_Perú_de_1995 El_pequeno_Nemo Episodios_de_Sonic_X Espeletia_argentea Escudo_de_Zamora Eldorado_Springs_(Colorado) Extraccion_liquido-liquido Estrategia_andaluza_de_sostenibilidad_urbana Francisco_de_Aguirre_de_Meneses Falso_Tsunami_en_Concepcion Florida_española El_Arenal Entremés_(gastronomía) Elimia_interveniens En_companía_de_hombres Espacio_Natural_de_la_Sierra_de_la_Demanda Ferencvaros_T.C. Elecciones_legislativas_de_México_de_1991 Elecciones_estatales_de_Colima_de_1991 Francisco_Smith Fountain_Place Fourc. Estación_Agustina Epidendrum_pabstii Estatua_oferente_del_faraón_Necao_I Ferrocarril_en_Andalucía Enrique_Gil_Guerra Francisco_Antonio_Fernández_de_Velasco_y_Tovar Exodeconus Federacion_Levantina El_Chanal

html map