Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mal_ladrón Gregory_Goyle Manuel_Mijares Ranunculus_lagascanus Lourdes_Arizpe Primeira_Divisão_1947/48 Mara_(budismo) María_Concepcion_Cesar Los_Indestrutibles_2 RX_250 Metodo_Silva Principio_de_la_pared_fría Manuel_Aranda_Espejo Marques_de_Larraín Maria_Salom_Coll Línea_A2_del_Aerobús Los_Cortizos Raival Luciferasa Marie-Anne_de_la_Tremoille,_princesa_de_los_Ursinos Microorganismos_efectivos Producto_natural Puente_Newton_Navarro Malaguilla Luis_Jaime_Cisneros Lusigny Pruniers_en-Sologne Question_Mark_&_the_Mysterians Los_Chocoyos Praxedis_G._Guerrero_(Chihuahua) Manolo_Perez Primera_República_de_Polonia Prochnokópskaya Raul_Alberto_Portal Gostomel RIP_(procesador) Gornji_Hrastovac Maria_Francisca_de_Silva_y_Gutierrez_de_los_Ríos Preolímpico_europeo_de_baloncesto Lourdes_Castrillo Manning_Rangers_Football_Club Mancomunidad_de_Municipios_del_Río_Monachil Quinteto_de_cuerda_n.º_4_(Mozart) Random_1-8 Live_In_the_Lou/Bassassins Mancomunidad_Odra_Pisuerga Mauze_sur_le-Mignon Luisa_Cáceres_de_Arismendi Mendez_Núñez_(D-63) Gold_(álbum_de_Ryan_Adams) Michael_(nombre) Maytenus_spinosa Promocion_de_ascenso_a_Segunda_División_B_2008 Protoeslavo Lost_in_a_Moment

html map