Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guardia_de_Palacio_de_Carabineros_de_Chile Mstislav_I_de_Kiev Gráfico_de_De_Finetti Morrissey Havernas Asociacion_para_la_Maquinaria_Computacional Helicodiceros_crinitus Anton_Vilar_Ponte Anillo_(desambiguacion) Aston_martin_vantage August_Wilson Mozoncillo_de_Oca Archidiocesis_Primada_de_México Archimedes_(crater) Gökkuşagı Monticello_(Utah) Monaghan,_Irlanda Ascensores_hidráulicos_del_Canal_du_Centre Helianthemum_chamaecistus_var_glaucus Araiostegia_dareiformis Asociación_alemana_de_hispanistas Mordellistena_bangueyensis Angraecum_eburneum Muerte_de_un_superhéroe Arenaria_loscosii Monasterio_de_San_Victor_de_Marsella Holoedria Motaro Angelfish Monthureux_le_Sec Morpho_epistrophus_catenaria Ano_1547 Montalbán_(Teruel) Motty Andrew_Graham Guillermo_de_Rubruquis Arturo_Jirón_Vargas Arctotis_hispidella Apropiación_de_bebés_(Argentina) Hanyang Hospital_Son_Espases Hsisosuchus Hak'tyl Moisés_de_Miguel_Ángel Monasterio_de_Santa_Maria_de_Valdedios Henrya_puberula Axonopus_kisantuensis Autovia_shikoku-jūkan Mision_de_San_Xavier_del_Bac Motor_X Hyōgo_Japon Apertura_de_Japon Montanas_Bukk Avipes Antón_Patiño_Pérez

html map