Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Paul_Lloyd_Jr. Pablo_Gómez_Ortíz_de_Guzmán Odalis_Pérez Organizacion_funcional Pierre_d'Aumont Playa_de_Berria Neptunita Orlando_Poblete_González Pedro_de_Alcantara_Fernández_de_Córdoba Parque_Nacional_Canón_del_Sumidero Panteistas Oficinas_comerciales Nuevo_Continente Periquito_dorado Polonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Paulino_de_la_Iglesia_Posse Paises_árabes PR:GRA Nictalopia Numancia_de_la_Sagra_(Toledo) Náhuatl_clásico Paisajes_Protegidos Phelpsiella_ptericaulis Neorrománica Osteodermos Músculo_psoasiliaco Norman_Gary_Finkelstein Oides_pallidipennis NGC_22 Palacio_de_Topkapi Peso_molecular Peor_es_mejor Posidón Naolinco_de_Victoria Nervus_presacralis Piedritas_(Jujuy) Portuguese_language Oakwood_Hills_(Illinois) Noviciado_de_San_Sebastián Pedro_León_Lucero Piñera_(Asturias) Petroscirtes_xestus Mycteromimus_insularis Neomammillaria_glochidiata Papiro_Bodmer_XVII Posada_(establecimieto) Pichi-Serm. Música_vocal P._pardus_nanopardus Museo_de_Antropologia_e_Historia Oficio_Divino Penalva_de_alva Palacio_Legislativo Need_for_Speed_IV:_High_Stakes Pitfall!

html map