Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Años_530_a_C Bahia_del_Somme Carpinteria_(California) Barrachina_(Teruel) Años_620_a_C Bacardí Buruquena Billboard_magazine Cardenales_de_Lara Best_Of_Hannah_Montana Campeonato_Descentralizado_2001 Budiónovka Blatta_biguttata Cecropia_levyana Camino_al_Destino Brooktrails Bromus_tacna Carasobarbus_exulatus Broken_Años_0_a_C Carls_Jr Birgit_Akesson Blat B.A.P. Begonia_olsoniae Campeonato_Mundial_de_Tiro_al_Plato_de_1971 Carpool Brimstone_Hill CH1 Castillo_de_Santa_Catalina,_Cadiz Bachir_Gemayel Canna_stolonifera Catedral_Catedral_de_Santa_Maria_de_la_Asunción_de_Barbastro Bandera_arcoiris Bulletin_de_l'Institut_Botanique_de_Buitenzorg Champs-Elysées Bap_sanchez_carrion_(cm-26) CBR1000RR Bunyol_/_Bunol Brachystegia_ferruginea_var._interrupta Bercianos_de_Valverde Carlos_Baca_Flor Back_In_Time Capra_(banda) Bangsia_melanochlamys Centrolabrus Blain_(Pensilvania) Cadena_de_Cunningham Borreta_de_melva Ballets_Russes Chapote Batalla_de_ain_jalut Borges_(desambiguacion) Blanquefort_sur_briolance Batuque_(Cabo_Verde) Camilo_Aldao_(militar)

html map