Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Casimiro_II_de_Cuyavia Burton_Leon_Reynolds_Jr. Champagne-sur-Oise Bonneville_sur_Touques Aído Barrera_de_entrada Campeonato_Mundial_de_Esquí_Acrobático_de_2013 Bush_flying Beipiaosaurus Campynema Braojos_de_la_sierra Bogota,_Distrito_Especial Barchinona Bathygobius_panayensis Calle_ilusión Capsella_acutifolia Centro_comercial_Falabella Bronx Bq Bayoranos Cartílago_hialino Brett_Lunger Bun_riêu Bobby_Gurney Briquetia Carl_Anton_Joseph_Rottmann Bromelia_serra_var_variegata Boynton_Beach_(Florida) Brienne_le-Château Campylostemon Cacabelos Bernardino_di_Betto_di_Biagio Bastourma Caballería_ligera_(Suppé) Campeonato_de_Primera_División_1946_(Argentina) Basílica_del_Sagrado_Corazón_(Bruselas) Campo_de_Yang-Mills Betranión Campeonato_europeo_de_natacion Caterina_Gattilusio Cepeda_la_mora Balákirev Benjamin_Biolay Bako Bernardo_Plaza_Melchor Castamir Carmen_Polo_Martinez-Valdes Baños_de_Molgas Beyond_Fantasy_Fiction Bay_Parkway_(BMT_West_End_Line) Botswana_Meat_Commission Bandera_de_gozón Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_2013_–_Sprint_femenino Cathissa_concinna Bromus_elatior |
html map |