Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

BWV_934 Carrie_Anne_Moss Blooming_Grove_(Nueva_York) Bassim_Abbas_Kati Biblioteca_Pública_del_Estado_en_Santa_Cruz_de_Tenerife Baruj_Espinoza Años_perdidos_de_Jesús Calopogon_tuberosus_f._niveus Campeonato_Sudamericano_Sub-16_de_2004 Beverley_Knight Borraginoides Blood_on_the_Tracks Bolbomorphus_chinensis Campo_Real_(Madrid) Briarres_sur_Essonne Bensoniella_oregona Campeonato_Mundial_de_Remo_de_1994 Castro_(apellido) Benjamín_Hill_(municipio) Brasileirão Begin_Again Brentford_Football_Club Cavatina Biblioteca_Nacional_de_España_en_Alcalá_de_Henares Beyeler Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_Serie_B_2008 Bercenay_en_othe Carl_Müller Beatriz_Pécker Cazes-Mondenard Catedral_de_la_Asunción_(Moscú) Ben_burgess Canton_de_Perpiñán-5 Belgrandiella_austriana Borrego_Springs_(California) Champlitte Bois-d'Amont Bozize Calle_de_Desfar Año_1539 Canton_de_Saint-Quentin-Nord Chaim_Sheba Boavista_Sport_Club Ballet_de_la_Ópera_de_Paris Campeonato_Paulista_de_Fútbol Carnática Biphyllidae Bessie_smith Campeonato_de_Wimbledon_2006 Calcitrapa_pratensis Canton_de_belcaire Catasetum_variabile Charata_(desambiguacion) Callicore_crocata Batalla_de_Baejar

html map