Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Thia Serralada_de_Marina Simon_Davies The_Sanctuary San_Martin_(estación_de_TM) Sensacionales Saint_Plancard Sebastian_Mártir Santa_Inés_(Burgos) Sicrea Tithymalus_grossheimii Saint_Louis_(Misuri) Schizotrichia Saint_Brice-sous-Forêt Telecomunicaciones Saihueque Savio_Bortolini The_Rhythm_Of_The_Night_(cancion_de_Cascada) Slănic_Moldova Saurosuchus Savignac_de_l'Isle Saint_Genies Stropkov San_Torcuato_(La_Rioja) TV_Red Super_8_(película) Sadcore Sauco_pequeño Thisbea Tovaca_comun Telefonica,_S.A. Teatro_Griego_(Barcelona) Semolina San_Miguelito_Panama Starnberg Singles_1963–1965 Sistema_de_Clasificación_Anatómica_Terapéutica,_Quimica Super_Trouper_(álbum) T_rex Suiza_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1988 Transmisividad_(Hidraulica) Steve_Javie Sōsuke_Uno Saul_Joseph_Adelman Sumner_Welles Sierra_de_Cantabria Schedonnardus_paniculatus The_Bucket_List Sceletium_compactum Taifalos Saint-Chéron Sinfonía_n_27_(Haydn) Tecnológico_de_Cancun Sueno_De_La_Muerte Stephanoluma

html map