Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Al_Hurr_ibn_Abd_ar_Rahman_al-Thaqafi Villafrechós Cinemateca_Uruguaya Abram_Gannibal Yo,_robot_(película) Cirilización_Polivánov Aaryn_doyle WAH-64D_Apache_Longbow Acantilados_blancos_de_Dover Claraboya Charles_Fredéric_Girard Alcanzar_una_estrella_ii Vernancourt Condado_de_Greene_(Misuri) Agapit_vallmitjana_i_abarca Yámpolis Zakat Coblación Control_natal Western_sahara Comunicacion_telegrafica Aeropuerto_Touat-Cheikh_Sidi_Mohamed_Belkebir Ziessel West_Hughes_(Dakota_del_Sur) Aelfwino_de_Deira Chocorí Valle_de_los_Rios_Alhama_Fardes Consultoria_psicologica Chastel_Arnaud Aida_Kemelmajer Chlorurus_atrilunula Willian_Borges_da_Silva Chosroes_iii_de_armenia Abierto_de_Estados_Unidos_2008_(individual_femenino) Chillihua Valentin_de_boulogne Vladímir_Morózov_(nadador) Vibrac_(Charente_Marítimo) Waipahu_(Hawái) Al-Ġazal Coitos Colector_(motor_electrico) Westchester_(Los_Angeles) Compsanthus Clasificacion_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1990 Claudio_Leo Wichita_Kansas Villalobon Al-Qal'a_de_Beni_Hammad White_Plains Zakāt Adriana_Lecouvreur Cladogelonium Christophorus_Henricus_Didericus_Buys_Ballot Cinipoideos

html map