Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Eder_Ramón Cumbre_Mundial_sobre_la_Sociedad_de_la_Informacion Dario_Fo Delicadeza Alta_sociedad_(película_de_2005) Diuim Alexander_Moritzi Declan_MacManus Corazon_sangrante_de_Luzon Amatlan_de_Canas Earvin_Effay_"Magic"_Johnson,_Jr. Amphoricarpus Derechos_de_los_homosexuales_en_Israel Danza_shipibo Amandine_Aurore_Lucille_Dupin Decimonovena_legion Disturbios Echium_altissimum Dwight_D_Eisenhower Diplopogon_setaceus Dapsa_obscurissima Dzharkurgan Convolvulus_flexuosus Ana_de_Austria_(1549-1580) Alto_Veld Distintivos_del_Cuerpo_Nacional_de_Policía Darth_vader Deutsche_Werke Daphne_oleoides Domenica_Niehoff Dan_electro Daniel_Melo_Contreras Cornutia_ternata Alejandro_Galvan_Garza Alkaline_Trio_(album) Cruz_de_Tolosa Divide_(Colorado) Alomartes_(Illora) Drymornis_bridgesii Alfonso_Grosso_Sánchez Corama Domusa Copa_Lunar Dolorosa_(virgen) Cuadruple-doble Critesion Cultura_de_Mongolia Ana_C._Reston Crataegus_intermedia Crisis_inmobiliaria_española_en_2009 Dryandra_acanthopoda Distrito_electoral_de_Du_Quoin_n.º_5 Coris_monspeliensis_var._fontqueri Almeirim Economía_de_la_Republica_Checa

html map