Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Centaurea_visianii Bosque_y_matorral_mediterráneo Chainaz-les-Frasses Castillo_de_Vilademàger Bistorta_elliptica Cardo_penicardo Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1925 Años_1610_a_C Balcón_de_Montezuma_(sitio_arqueológico) Batalla_del_Río_Palo Baulillo Batalla_del_castillo_de_Corbera Beauvais-sur-Tescou Capitanes_de_abril Cementerio_de_Borj_Cedria Catedral_de_Santiago_(sibenik) Capellan_(pez) Bhrgu Brières-les-Scelles Cantón_de_Saint_Benoit_du_Sault Biadoliny_radłowskie Canton_de_Biarriz-Este Centro_Nacional_Autónomo_de_Cinematografia Cambronne_les-Clermont Boimente_(Vivero) Bundesbank Barisán_de_ibelin Casa_de_rocamora CRJ-900 Borland_International_Inc. Cercopoideos Brooklet_(Georgia) Caro_bell'_idol_mio Centro_Mundial_Bahá'i Big_Eyes Barco_Oaxaca Cancer_linfático Centro_de_Investigaciones_y_Referencia_de_Aterosclerosis_de_la_Habana Barrio_de_puerta_del_angel Cardiff_City_A_F_C Barrio_(Hermandad_de_Campoo_de_Suso) Bjon_Borg Central_Nacional_de_Televisão Blanquiceleste_S.A Bagé_le-Châtel Castillo_Ogaki Beck_(musico) Carlos_Andres_Pérez_Rodriguez Barro_(llanes) Campo_de'_Fiori Buchanan Brasilettia_dubia Bo_Yibo Bot._Gaz._(London) BRDM-2

html map