Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Caracazo_(película) Cermák Banda_de_Lucero Batalla_de_Rathmines Cercle_Sportif_Muhlenbach_Lusitanos Cervera_del_llano Carcheles_(Jaén) Banco_Francés_del_Río_de_la_Plata Bona_Sforza_Aragon Año_1471 Banco_Nacional_de_Serbia Castell'Azzara Carlos_I_de_Württemberg Catedral_de_Nuestra_Senora_del_Refugio Blechnum_regnellianum Bashar_Al–Asad Baudonvilliers Base_Aerea_de_Batajnica Cayo_Calvisio_Sabino_(desambiguación) Badia_hadj_nasser Catasetum_acallosum Cazals-des-Baylès Ccsvi Berta_Riaza_Gómez Belleville_et_chatillon-sur-bar Banazir_Galpsi Catalyst Cesar_a_la_mejor_pelicula_de_la_Unión_Europea Catedral_Castrense_de_Chile Castillo_de_Yñesque Batalla_de_Lepanto Camara_de_cenit Casa_de_Aguilar Bentarique_(Almería) Carlos_Palanca_y_Gutierrez Carlos_Gonzales Before_Present C._D._Aguilar Castillo_Winnekenni Calystegia_physoides CD_Guadalupe Centauro_Comunicaciones Bridlington Bez_et_esparon Carretera_Nacional_N-IV Carlos_VI_de_Navarra Breze Chanel_West_Coast Cenon_sur-Vienne Biville_la_riviere Bachiller_Palma Carnitina Bela_iii_de_hungría Centro_de_Investigacion_Nuclear_del_Néguev Balaguer_La_violencia_del_poder

html map