Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Los_Hurones Mersin Pu_(kana) Grevillea_tenuifolia Marques_de_San_Saturnino Gran_sublevacion_de_Polonia_(1918–1919) Grenet Marenisco_(Michigan) Mauria_(género) Que_Rico_(telenovela) Raúl_Carlos_Maicas Rascacielos_en_Venezuela Mika_Häkkinen Mark_van_bommel Ragnarok_(juego_de_rol) Lucien_Didier Maguadas Lustrochernes_mauriesi Pride_(album) Lotus_24 Maria_Entraigues Magnolia_hondurensis Marques_de_Cuevas Premio_a_la_mejor_actriz_europea_(Premio_del_cine_europeo) Principales_características_de_los_seres_vivos Lynkos QEMU Publicaciones,_Instituto_de_Investigaciones_Sobre_Recursos_Bióticos Prionitis_hystrix Los_Freddy's_Sufrirás_Sin_Mi Malhijo Páramo_tropical Graciela_Borges Marques_de_Valdeguerrero Ralf_Gothoni María_Luisa_Duran_de_la_Fuente Mata_de_lampazo Recopa_de_Europa_1969-70 Qepd Receptor_de_membrana Líder_de_Akatsuki Luis_Pérez_(deportista) Mangabeye_de_mejillas_grises Lycaste_barbifrons Micro_Chanel_Architecture Mendívil_(Alava) Premio_Wolf_en_Quimica Línea_V Lomatodactylus_leachianus Mariana_Loyola Premios_ATV_2001 Matsukata_Masayoshi Gonneville-sur-Scie Lost_and_found_(episodio) Luz_Maria_Jimenez_Faro

html map