Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

André_Kamperveen_Stadion Atilano_Casado_Moreno Armando_Alanís Anillamiento_de_aves Misioneras_Eucaristicas_de_Nazaret Astyanax_janeiroensis Antonio_Medina_(General) Hillsdale_(Nueva_Jersey) Ano_1993 Assare H_235 Astacidae Avetoro_neotropical Monasterio_de_San_Ponce_de_Corbera Andamia_tetradactylus Gustavo_Nápoli Augusto_gómez_villanueva Historia_de_Cordoba_(España) Grupo_enol Helinho_Paes HMS_Royal_Oak Atriplex_angustior Hijos_de_Dune_(la_miniserie) Hi-tension His_Name_Is_Legs_(Ladies_and_Gentlemen) Antoxana Guerra_civil_de_costa_rica Asociacion_de_Ayuda_a_las_Victimas_del_11-M Hitoshi_Sakimoto Atlantirivulus_haraldsiolii Arnica_kodiakensis Asociación_española_de_nomenclatura_taxonomía_y_diagnóstico_de_enfermería Anna_Swirszczyńska Hipolit_Lázaro Hel_van_het_Mergelland Huermeces Moritz_Volz Asesinato_de_Jorge_Esteban_Cáceres_Monié_y_de_su_esposa Apeadero_de_Casével Andres_manuel_lópez_obrador Ibatia Arrondissement_de_Nogent_sur_Marne Haslen Herbosa Antonio_Viñayo_González Aplicación_cliente_servidor Historia_de_Atequiza Honda_N_series Avenida_Pavon Historia_del_Valle_Huaicoche Angel_Fernandez Mollaneda Grill Asalto_al_Edificio_Miraflores_de_Neiva Haast_(Nueva_Zelanda)

html map