Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Pantallas_de_cristal_líquido Portillo_de_las_Cortes Nazanin_Boniadi Patriarcal Papiro_Carlsberg P_U_L-S-E Operación_brasilena_para_la_liberación_de_seis_secuestrados_de_las_FARC Nouvelle_Expérience Pedro_Reinaldo_Álvarez_Castelló Parálisis_oculomotora Ogyen_Trinley_Dorje Postbank_AG Noticias_(Chile) Peninsula_de_Baja_California Panthera_leo_spelaea Norihiro_Yagi Plaza_Seúl Ornithogalum_pyramidale_subsp._narbonense Museo_nacional_de_Montenegro Poso_m'aresei Ozandra Poligono_Industrial_Landaben Ordenador_de_8_bits Point_de_Suture Neobrotica_modesta Objeto_de_seleccion Olimpiada_Geografica_Argentina Nodulo_sinusal Novio_a_la_vista Paso_de_misaka Parroquia_General_Urdaneta_(Baralt) Petrie_Museum Partula_umbilicata Penchard Oyedaea_lundellii Niwa_Nagashige Nodina_similis Piconcillo_(Cordoba) Oton_II_del_Sacro_Imperio_Romano_Germánico Plácido_Micó_Abogo P_C_W_Davies Peritecio Plinio_(personaje) Pedro_Mariano_de_los_Angeles_Estala_Ribera Paiño_boreal PRISA_TV Podabrus_shiraisawanus Orlando_Perez Plan_de_agua_prieta Policarpo_Diaz Organoléptico Omar_Almeida_Quintana Playa_de_la_Fustera Phaethornis_nattereri O_E_&_E_F.Warb.

html map