Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Daniela_Kosán_Montcourt DR_334 Dichanthium Deering_(Alaska) Convención_Democratica_de_los_Pueblos_Africanos Diabete Cooperacion_cultural_española_en_Honduras Alí_Pachá_de_Yannina Dorydium EDB_(plaguicida) Dragun Cordia_hassleriana Alfonso_Tellez-Girón Dia_de_la_Abuela Devuelveme_mi_website Dramaterapia Crișana David_Smolansky Decreto_de_libre_comercio_de_granos Crónica_mexicayotl Cristina_Noemi_Perone Der_Diktator Amelia_Valcárcel_y_Bernaldo_de_Quirós Daniel_Albrecht Allium_pallens Dendroseris_pinnata_var._insignis Devil_may_cry Copa_Chile_1986 Amenjotep_IV DKDA_Suenos_de_juventud Alfonso_Mercado Devanagarī Día_del_español Dinastía_frigia Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2006_Grupo_A Altiero_Spinelli Cuba_de_ondas Cultura_de_Colombia Cordillera_Front Cormófita Cronicas_de_una_generación_tragica Alvaro_Solís DSO_Banik_Most Cucumis_turbinatus Distrito_de_Delhi_occidental Alvaro_(Oleiros) Cortijo_de_las_Mezquitas Alpenfohn Dewberry División_Sudeste Cólico_biliar Echirolles Cyprinella_camura Departamento_Autónomo_de_La_Paz DAC_(Camiones)

html map