Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Brandy_norwood Canastero_estriado Buitres Biomorfista Barrio_Independencia_de_la_Ciudad_de_Corrinetes Beyer_Boulevard_(Tranvía_de_San_Diego) Cerro_de_El_Viso Barra_de_la_Cruz Casper_y_la_magica_Wendy Capelle-lès-Hesdin Champagnolles Carabus_pseudorugifer Beca_Séneca Bacharuddin_Jusuf_Habibie Borís_y_Gleb C_ncap Cernex Brabham_BT44 Base_Ostende Cefeo_de_Tegea Azotobacter Caltha_stagnalis Blefaritis Año_1035 Campaña_de_las_Islas_Salomón Bernard_Germain_Étienne_de_la_Ville-sur-Illon_conde_de_Lacépède Casa_Cotoner Caracteres_dominantes Casa_de_Schleswig_Holstein_Sonderburg_Glucksburg Carretera_120 Cedro_Arriba_(Puerto_Rico) Bemba Buffalo_Center_(Iowa) Boniswil Cafe_con_leche_(un_documental_sobre_Guillen_Landrian) Calycotome Canal+_Décalé CD_Luis_Ángel_Firpo Capitulos_de_Cazafantasmas_Mikami Bálsicas Belleville_(Wisconsin) Caotico Belligné Broken/Siglo_XIX_a._C. Carex_paludosa_f._depauperata Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslálom_de_2006 Chain_of_Rocks_(Misuri) Cantón_de_Pamiers_Ouest Bacyardigans Barrilla_pinchuda Campanario_(Ribeira_Brava) Bad_Girl Capitán_América:_El_primer_Vengador Cereus_phatnospermus_ssp._kroenleinii Bagrus_ramentosus

html map