Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Jorg_Mager Jean-Etienne_Montucla Intercalación Jules-Napoleon_Guerin Josep_Lluís_Facerías Lignerolles_(Indre) Lago_de_Brombach Lilynette José_Abad_Gosálbez La_Paz_(departamento) Lactoalbumina José_Diaz_Balart Javier_Labandón La_Carrasca Litchfield_(Nebraska) Lachapelle-Auzac Jose_Fornaris Kendama Jose_Ramón_Machado_Ventura La_Mexcalina Julien_Ielsch John_James_Osborne Lactarius_volemus_var._oedematopus Jaume_Cascalls Julio_Cesar_Irrazabal Kinosternon_angustipons Invasiones_húngaras Kanlaon Kuma_(Tekken) Leon_Febres-Cordero_Ribadeneyra Leva_(mecánica) Leyson_Séptimo Irredentismo Libertad_y_orden José_Manuel_Lopez José_María_Ángel_de_la_Sierra_y_Gómez Lenddo Jaimie_Alexander Jose_Ríos_(sacerdote) Jeanne_Hebuterne Le_Grand_Celland Islas_de_Torres Kevin_Dunn Instituto_Keldysh_de_Matemáticas_Aplicadas La_vida_breve Kemalpaşa Laelia_grandis_var._tenebrosa Iqbal_Ahmad Jacetania Islote_Galatasaray La_luna Kraven_el_Cazador Joseph_Eugene_Stiglitz Juan_de_Sicilia_y_Anjou Las_Mininas

html map