Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Astérix_en_los_Juegos_Olimpicos Mora_(lingüística) Hawkesiophyton Gurí_Martínez Historia_de_Pachuca Asterio_Mañanos_Martinez Hemigraphis_colorata IPcalipsis Anterolateral_thalmostriae_arteriae Armando_de_Borbon_Conti Avenida_del_Gran_Capitán August_Kekule Anti-humanismo Mordellistena_luteispina Molasa Moncada_i_Reixac Andres_Cardo_Franco Andoni_Elizondo_Mendiola Modelamiento_de_sólidos Heinrich_Schenker Avenida_colmena Grupo_El_Paso HD_216823 Hans_Fritzsche Asamblea_Nacional_de_Niger Arboretum_Paisajista_de_Minesota Hamilton Héctor_Falcon Asociacion_de_Productores_y_Cultivadores_de_Orquídeas_de_la_Argentina Analisis_estructural Hyophorbe_amaricaulis Anarquia_Estado_y_Utopia Hyphaenia_nitidissima Anos_1430_a.C. Annauir Area_metropolitana_de_San_German-Cabo_Rojo Hermanos_de_plymouth Arroyo_Barril_(Samana) Morten_Wormskjold Asim_Ferhatović Historia_de_la_Union_Soviética_(1917_1927) Aulacógeno Andréi_Sannikov Atysa_fulvicornis Assé-le-Riboul Hueblia Artaminae Harry_Potter_y_el_príncipe_mestizo Atlantica_(asociacion) Antonio_Carnicero Hongshanornithidae Antropología_física_de_Espana Antonio_Monreal_Rodriguez ISDN_User_Part Artemisia_amarga

html map