Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Distrito_de_Saint_Pierre,_Martinica Crime_Fighters Distrito_de_Circa Cronicones Dave_Sharpe Denkschr._Ak._Wien Deiniol Diccionario_geografico-estadístico-historico_de_Espana_y_sus_posesiones_de_Ultramar Cyperus_ferrugineus Disney_Faires Dear_Land_of_Guyana_of_Rivers_and_Plains Dradelo Crossair Almonacid_de_la_Cuba Distrito_de_La_Huaca Daniel_Arcucci Além_da_Ribeira Cyrtomium Disco_Samba Dia_de_Galicia Decoración_del_Lis David_Trueba Dance_Dance_Dance Amfreville_la-Campagne American_Vampire Cyornis Dolar_de_EEUU Ambrosio_de_Funes_Villalpando Dacnis_viguieri Dorcus_brevis Edicion_diplomática Corriente_maxima Ana_Maria_Sanchez Distrito_Judicial_de_Amazonas Denis_kambouchner Diente_Premolar Cryptocephalus_sulphureus Amina_melendro_de_pulecio Cubiechas Distrito_de_Kulm Ducado_de_Holstein Duque_de_Decazes Diagnoses_Plantarum_Orientalium_novarum Cornellà_del_Bercol Alejandro_Diaz_Cabeza_de_Vaca Cálculo_lógico Dirección_Nacional_de_Escuelas Alí_ben_Muhámmad Doomsday_for_the_Deceiver Dactylispa_rubus Distrito_de_Kelheim Cyclosporin Alejo_Levis Corynanthes Delegation_(patrón_de_diseno)

html map