Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

PXC Parental_Control Pell_Lake_(Wisconsin) Pedro_Vicente_Maldonado Picea_numidica Narcissus_pseudonarcissus_var._primigenius Politica_exterior_estadounidense Pelleas_et_Melisande_(desambiguacion) N_F_S._Grundtvig Método_historico Nacional_Financiera Pierre_André_Latreille Palau_de_les_Arts Petrosport_F._C. P-59_Airacomet Netfilter_iptables Pantaleon_martir Peces_tropicales Paratomoxioda_brevis Parque_natural_de_las_Hoces_del_Cabriel Pabellón_de_Chile_de_la_exposición_Iberoamericana_de_Sevilla Parareptilia Parochodaeus_inarmatus Número_de_Liouville Oficina_de_grabado_e_impresion_de_EE.UU. Pedunculada Panamericano_de_Rugby_2001 Nicolau_Primitiu_Gómez_Serrano Parroquia_de_Winn Pallaruelo_de_Monegros Parma_(Idaho) Narcissus_concolor Nasutitermes Odon_de_Cluny Phrynobatrachus_ghanensis Plouider Orica_GreenEDGE Persea_drymifolia Pasighat Pablo_Diaz_del_Río Phương_Vy Peloponesia Oemleria Olla_con_pelotas Paleoamericano Pervenets_(Krasnodar) Pachycephalopsis_poliosoma NGC_1976 PSX_(emulador) NACA_(gen) Paul_Kelly Policía_de_Seguridad_Aeroportuaria Partido_Reformista_(Costa_Rica) Numeros_de_Catalan North_Wales

html map