Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Luis_Enrique_Osorio Matanzas_(Chile) Lucenay_l'Evêque Matt_Maher Gonzalo_Garcia_Núñez Mijáilivske Premios_Carlos_Gardel_a_la_música_2013 Gonzalo_de_los_Santos_da_Rosa Metal_Slug Línea_M_170_(Campo_de_Gibraltar) Gran_Premio_Miguel_Indurain_2013 Puerta_del_Valado Luis_Bordás_Munt Megadiverso Ramona Pristocnemis_albimaculatus Maha-ra-shtra Matthew_Grevers Luneburgo Mi_Pobre_Angelito Premios_Laurence_Olivier Punjabi Quercus_brossa Línea_137_(EMT_Madrid) Google_Reader Maniobra_de_Kristeller_(medicina) Proceso_de_paz_de_Colombia_(1998_2002) Gonyleptes_pseudogranulatus Love_Potion_No_9 Lucio_Calpurnio_Pison_Cesonino_(consul_112_a_C.) María_Fernanda_Lairet Manuel_Jimenes_Gonzalez Mijail_Alexandrovich_Sholojov Microrregion_Sergipana_do_Sertao_do_São_Francisco Lucio_Vipstano_Publícola_Mesala Gokoku-jinja Michel_Zitt Página_de_sucesos Gossip_Girl_(temporada_4) Megaciudad Marie_Emile Greyfriars_Bobby Presupuestos_del_Estado Metalonicera Michal_Solowow Milladore_(condado_de_Wood,_Wisconsin) Potomac Línea_83_(Córdoba) Matt_Sorum Qeqertaq Lucio_Rivas Lycoperdinella_subcaeca Granaderos_de_Fernando_VII Maquina_de_sangre Producción_Textual_Colaborativa

html map