Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Percepciones_sobre_el_Opus_Dei Penarrubia Nogent_sur_Vernisson Petrer_(Alicante/Alacant) NGC_260 Orbe_(Rio) Occitanobisium_coiffaiti Mártires_Zipaquirenos Paniqueso Plan_Ceibal Parque_nacional_Volcán_de_Turrialba Pierre Platon_Antoniou_(fotógrafo) Mylabris_bistillata Pedro_Vasena Muñeca_de_sololoy Nueva_Bretana Plaza_Independencia-_Durazno Orquídea_púrpura Parque_eólico_de_Es_Milà Orden_del_Mérito Nokia_N97 Nidificantes Polygonum_uvifera No_volveremos_atras Pedro_Jesús_López_Pérez_de_Tudela Ortografía_del_esperanto Nicarao_(etnia) Pascual_(antipapa) Onesimo_Sánchez Parti_Libéral_du_Québec Organización_municipal_de_Entre_Ríos Nao_fantasma Pierre_Latecoere Nina_Foch Nevado_de_colima Nonadecágono Padre_Jiménez Ninos_del_cielo Periculum Opuntioideae Philippe_Busquin Parque_Nacional_Sierra_de_Perija Nóvoa Pierrefitte-en-Auge Odontesthes_orientalis Oceanía Narciso_Bayón Nord-Ostsee-Kanal Peer_Steinbrück Pectinaria_(Apocynaceae) Parque_nacional_de_Picos_de_Europa Poesia_lirica Placa_Suramericana Pardon_My_Sarong

html map