Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.quaedam.ta-jezdzic.jelenia-gora.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.servant.ta-jezdzic.jelenia-gora.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.ta-jezdzic.jelenia-gora.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Sainte_Foy_d'Aigrefeuille San_Bartolomé_de_Pinares_(Avila) Sioux_(desambiguación) Schouwia Teatro_de_los_sentidos Taiji_(Japón) Santa_María_de_Lebeña Siete_Dioses_de_la_Fortuna Suecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Sainte-Agnès Thank_You,_Vol._3 Sebastian_Hertner Sihó Tamazight Simon_Gregorčič San_Lorenzo_(rio,_Norteamerica) Sceloenopla_sinuaticollis Santa_María_del_Oro_(Jalisco) Serie_Fílmica_de_Batman Tineida Saša_Ilić Sergio_Elias_Ortiz Soldadura_fuerte Scalabrini_Ortiz_(subte) Selección_de_fútbol_de_El_Salvador Suecia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_1998 Sokoke The_End_(personaje) Tito_Vetusio_Gemino_(cónsul_462_a_C.) Samuel_Teuber Sevillana_de_Electricidad Tour_del_Mediterraneo Saxifraga_sarmentosa_var._cuscutiformis Tercera_Division_de_Serbia Sapium_haematospermum_var._saltense Tomáš_Zápotocný Sitios_de_Interés_Científico_Especial Shakhty September_gurls Saint_Bonnet_en_Champsaur Sinfonia_n.º_32_(Mozart) San_Francisco_Botanical_Garden Selección_arubana_de_futbol The_American_Botanist_and_Florist Teucrium_prostratum Talazac Tony_Robertson Saint-Amand-de-Vergt The_best_of_van_morrison Segunda_División_de_Espana_1957_58 Tlahuixcalpantecuhtli Saint_Laurent_d'Olt Strophanthus_perrotii Siete_pétalos Seleccion_de_futbol_de_Etiopía

html map