Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Connie_Stevens XII_Región_de_Magallanes_y_de_la_Antartida_Chilena Violante_Sánchez_de_Castilla Clasificacion_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Playa_de_FIFA_2008 Villiers-en-Desoeuvre Ciruela_mensigo Agrostis_trichotoma Clarkdale Constante_cosmológica_de_Einstein Vespola Visnu_purāna Agosto_Álvarez_Veiga Virgen_dels_consellers Continental_Motors_Company Aeropuerto_de_Bilbao_La_Paloma Agosto_de_1974 Abraham_Adan Yevgeni_baréyev Aceña_de_Lara Walter_C._Craine Cleves Charles_G._Kock Variantes_del_Messerschmitt_Bf_109 Vingilótë Afganistan_en_los_Juegos_Olimpicos Wasteland_(videojuego) Academia_de_Ciencias_de_la_URSS Wola_Wodzynska Version_beta Colima,_Colima Comarca_del_Barcelonès Varennes_sur-Morge Vina_Misiones_de_Rengo Vacheres-en-Quint Club_Deportivo_y_Social_Academia_Quilpue William_Pitt_Amherst Cis_delicatulus Zonitis_lateritia Valle_Virú Cinchona_succirubra_var._conglomerata Academia_de_Ciencias_Francesa Voivodia_de_Łodz Xenochalepus_rubripennis Agustin_Rubin_de_Ceballos Vizcondado_de_las_Barreras Cléry Violetas_de_Marzo Agustín_Farabundo_Martí Vino_de_la_Mancha Ajedrez_desplazado Clavier-Ubung Concilio_de_Braga_(411) When_She_Was_Good Cláusula_Martens Velasquita_de_Leon

html map