Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Acústica_(Album_de_Zveri) Vilanova_de_Segrià_(Lerida) Vándalos Viktoria_Kómova Comunidad_San_Martín X87 Condado_de_modoc Alberto_Gómez_Ascaso Valle_de_los_reyes Abbey_theatre Via_Verde_de_la_Sierra_de_Cádiz Vodafone_Egipto Zajarov_(Rusia) Clasificación_de_CONMEBOL_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1986 Cocos_butyracea Aeschynomeneae Cono_de_toba Zíngaro_(cantante) Zona_gatillo_quimiorreceptora Acido_trimetafosforico Växjö Clasificacion_de_Conmebol/Concacaf/AFC/CAF/OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1966 Vitaly_Daraselia Coll_(historietista) Consejo_supremo_de_hacienda Coilbox Vito_Mannone Adinath_(Krisná) Club_Boca_Juniors Alcaldesa_pedanea Vilches_(Espana) XXXVII_Copa_del_Rey_voleibol Cinema_johnie Xapian ARC_Weekly_Top_40 Alef_2 Aglomerado_asfáltico York_(Lancashire) Windows_NT_3_5 Agustín_Vial_Santelices Cine_en_1981 Yudhishtra Circuit_of_Ireland Vexin_francés Vilanova_y_Geltru Agosto_de_1999 Albania_(Colombia) Vespadelus_troughtoni Condado_de_Schley Consola_de_juegos Aeropuerto_de_Luxemburgo_Findel Villasequilla Citroen_DS3_WRC Chin-Chin Conseil_genéral_du_Finistere

html map