Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ourense Paphiopedilum_hirsutissimum_var._chiwuanum My_Bloody_Valentine_(película_de_1981) Nicolás_Fouquet_vizconde_de_Vaux Oscar_Damiani Musica_folclórica_de_Turquia Noreste_(Dong_Bắc) Orientación_(psicología) Narigota Pedagogía_cibernética Oloplotosus_mariae Neoaviola_insolens Plomb_du_Cantal Pacifico_Seguros Parabramis_pekinensis Nicola_Heindl Paz_Andrés_Sáenz_de_Santamaria Policia_de_la_Provincia_de_Mendoza Oakley_(Idaho) Palo_Negro Par_craneal_9 Natación_con_aletas PI Pericón_común Musica_Folklórica_Mexicana Pinus_tenuis Pabellon_Olímpico_de_Badalona Phyllotreta_andreevae Novopavlivka Plataleyrodes_anthocleistae Novedad_(patente) Peabody_(Massachusetts) Out_of_myself Nymphaea_tuberosa Pistia_obcordata Piyama-Radu Oberuzwil Narcissus_scaberulus O_O_Rudbeck Orden_de_Suvorov Pez_lombriz Partido_Demócrata Paleoetnobotánica Pedro_Vivas Neac Nahane Planta_carnivora Phleum Mylabris_matoppoena Nicolás_Javier_de_Goríbar Oliveira_do_Hospital_(freguesia) Parque_Nacional_Cienagas_del_Catatumbo OC_Bukavu_Dawa Philaphthona_bicolor Oncocephala_promontorii

html map