Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Condado_de_Divide Charles_Anthony Chateau_Doisy-Védrines Aira_flexuosa Villanueva_de_la_Tercia Verrieres_(Aube) Constanza,_La_Vega Charles_Glover_Barkla Vinebre_(Tarragona) Ventana_(procesamiento_de_señales) Acerería Women's_United_Soccer_Association Comando_de_Base_Aérea_1/XIII Construccion_de_Cayley_Dickson Ciudades_de_la_llanura Aix_en-Provence Whytockia Vicariato_Apostólico_de_Trípoli Convallaria_pulchella Zalema_(uva) Condado_de_Taliaferro_(Georgia) WALL_E Condado_de_Vukovar_Srijem William_Miller Circuito_de_Baloncesto_de_la_Costa_del_Pacifico_2008 Adorable_Mónica Wisner_(Luisiana) Vanoise Zapardiel_de_la_Ribera Cirugia_oncológica Alcazar_(desambiguacion) Writers_Guild_of_America_Award AVC X_milenio_A.C._y_antes Colocasia_fontanesii Adolph_Menzel Zaragoza_de_Nueva_Écija Cointreau Visiania_elastica Actividad_volcanica_en_Io Compañia_General_de_Obras_Publicas_S.A. Al-Qadir_(califa) Cirey_sur-Blaise Civita_(Italia) Airón Adolfo_Pérez_Esquivel Zavolzhe_(región) Cocleorchis Agustín_Gonzalez_de_Amezúa Zarzuela_comica Volunia Aerobion Aeropuerto_internacional_de_multan Villa_María_(San_José) Clara_Bayarri_García

html map