Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Samuel_Sheinbein Ten_Years_Gone Samyda_stipularis Tomas_Jose_Ruiz_Montes Scirtes_microrotundus Stignano Siete_Palmas Saxifraga_chinensis Sant_Feliu_de_Pallerols Salvia_tenuior Sappho_sparganura Torsen Saint-Trimoel Torre_Fundadores Tarut Titusville_(Nueva_York) Segunda_division_A Thunnus_atlanticus Storstrøm Sporting_Club_de_Gijón Tomás_el_Eslavo Tomás_de_San_Martín Santa_Silvia Sarracin San_Saba_(Texas) Saxo_Bank_(equipo_ciclista) Saint_Leger_sous_la_Bussiere Seitaad Talleres_y_cocheras_(Tranvia_de_Jaen) Tex-mex_(musica) The_verdant_braes_of_screen Terremoto_(desambiguación) Stass_Allie Torre_d'en_galmés Tasas_y_tablas_demográficas Tercera_Guerra_anglo-neerlandesa Spanaway_(Washington) Salto_de_Valparaíso Transportadores_de_monoaminas Tabriz_Petrochemical_Team Santovenia Santiago_de_huata Swall_Meadows_(California) Scapanorhynchus San_Lucas_Ojitlan_(municipio) Serie_del_Mundo_del_Río San_Francisco_de_Mbiaza Sierra_del_Segura_(desambiguación) Sarreaus_(Orense) Tambopata_(río) Tom_Bunk San_Julián_(Bimenes) Supercopa_de_Honduras Salmon_rojo Sergio_Lapegue

html map