Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Panicum_lanatum Pico_Simon_Bolívar Pesca_al_lanzado Namysłowski Parque_nacional_de_Xuan_Son Partido_WINAQ Pacto_Soviético-Aleman PCPG Myrmeciza_melanoceps NGC_2158 Pedro_del_Río_Zanartu Plaza_de_Vázquez_de_Mella Partido_del_Movimiento_Nacional_(Turquia) Point_of_Know_Return_(canción) My_Name_is_Jonas PP_(Espana) Pereskia_grandifolia_var._violacea Oblast_de_Vólogda Pepe_Cibrian Nuaille_d'Aunis Parque_Nacional_El_Guache Non_Servium Plaza_Miserere_(subte) Octaédrico PSK_Whirlpool Plaza_de_toros_de_cartagena Mónica_Pérez_(periodista) Odón_de_Francia Oreomyrrhis Numídico_Bessone Pejegato_Indico Podetti Napoleón_II Pajiro Musonia_costalis Pedro_Carlos_de_Borbón Neoporteria_vallenarensis Palacio_de_lienes Niccolò_Alunno Nicolas_Romero_(municipio) Parinibbāna Planta_Nuclear_de_Fukushima_Daini Nanninga Nooruz Piel_de_serpiente Nazelles-Negron Pavetta Parque_Nacional_Arroyo_Aguafresca Orlando_Jesús_Capellini Osmia_odorata Pieter_Botha Museo_Picasso_Colección_Eugenio_Arias Paseo_de_los_Héroes Pepitero_verdoso Oddities

html map