Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Plaza_de_Toros_(El_Puerto_de_Santa_María) Niño_de_papá Pinot_grigio Parasite_single Operación_Fork Parque_nacional_de_las_Emas Myricanthe Pitcairnia_lindenii Papa_León_XIII Phalangium_caeruleum Palaeeudyptinae Playa_de_Ostende_(Castro_Urdiales) Museo_de_Rapa_Nui Máscara_del_Dios_Murcielago Phycella_phycelloides Nada_se_compara_contigo Nelson_Ned Par_6 Museo_oriental Pedro_Bonilli Pachypharynx_acuminata No_soy_un_ángel Muy_Antigua,_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera_Cruz,_de_Nuestra_Senora_Madre_de_la_Iglesia,_del_niño_Jesus_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) Parabola_del_fariseo_y_el_publicano Nicolás_Martínez_(desambiguación) Noqueo Náufrago_(pelicula) Paises_de_la_UE_segun_la_competitividad Navajo_Joe Oxymonacanthus_halli Política_internacional Mutua_de_la_Seguridad_Social Pastel_de_Gloria Pick_and_roll Parque_Nacional_del_Distrito_de_los_Picos Muñico_(Ávila) Osteocephalus_deridens Partido_Popular_Danes Playa_de_Gulpiyuri Portal_del_Sur Oscar_Valero_Navarro Orquidea_del_lagarto Planta_de_energía_nuclear_Farley_(Joseph_M._Farley) Otaria PA-29 Pedro_Cresta Palasovka Parque_Nacional_Costa_Occidental_de_Isla_Mujeres,_Punta_Cancún_y_Punta_Nizuc Numeración_arábiga Panare Objetos_NGC Per_Mertesacker Pentium_2 Oficina_de_las_Naciones_Unidas_para_la_Coordinación_de_Asuntos_Humanitarios Odeon_de_Herodes_Atico

html map