Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ceskoslovenska_televize Campeonato_de_Preparacion_1944_(Chile) Bienes_gananciales Báthory Carlos_Diaz_Anabalón Brasenia_peltata Basilianus_koni Cardo_de_pastor Buho_de_anteojos Burbujas_económicas Catedral_de_caracas Casa_de_Pilatos_(Sevilla) Buphonida_piceolimbata Born_again Big_Five COMSA_Rail_Transport Centro_Cultural_Gabriel_García_Márquez Carbasina Carboneras_(Almeria) Ca'_Foscari Bosia Cerveza_Patagonia Cathan_(Washington) Centrocercus_urophasianus Capital_de_Castilla_y_Leon Centro_de_Internamiento_de_Extranjeros Calloselasma Cereiceira Basilica_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_(Lima) Bulbocastana Base_aerea_de_Pechora_Kamenka Barrabas_(película) Barret_de_lioure Broken_EE._UU. Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Masculino_de_1979 Catálogo_General_de_Nebulosas_y_Cúmulos Catasetum_scurra Carlos_María_de_Pena Campeonato_Metropolitano_de_Fútbol_(Argentina) Blepharodera_discoidalis Berenguer_de_Tolosa Běijing Basílica_de_Sa_Carrotja Cardamine_tenella Caída_del_ala Bréau Bernardino_López_de_Carvajal_y_Sande Caso_cerrado_(programa_de_television) Baulne Azofaifo Bohemians_Praga_1905 Callogobius_dori Cerveza_Pilsener_(Ecuador) Benjamin_Ubierna Caballito_de_mar_patagónico

html map