Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Kasımpasa_SK Jessop Kepler-11d Japuta Laisse_tomber_les_filles Javier_Angel_Figueroa Led_Zeppelin_BBC_Sessions Isla_Lobos_de_Tierra Isla_Zuraitas La_Lozana_Andaluza Liendo Limerick_F.C. Jardin_Botanico_de_Medellin Irlanda_(republica) Karoo_nama Itxassou Isabel_de_Suecia Lech_Basket_Liga Limnas Johnpaul_Castrianni La_rubia_de_Kennedy Jefe_de_Estado_Mayor_de_la_Defensa Lista_de_Estados_de_los_EE.UU._por_PIB Instituto_Millenium Lago_Bear Leslie_Roger_Landrum Juan_Chamorro La_puerta_del_cielo_Seven_Lives Kiss_Me_Kiss_Me,_Kiss_Me Jose_Antonio_Lopez Israel_Albert_Horowitz Jaime_Julián_Garcia_Añoveros Jódar La_Chapelle_Bayvel Jorge_Torino Jon_Moya_Martin Legislador_griego Jackie_Moore Jose_Ángel_Egido Libertinaje_(Disco) Las_playas_del_espacio John_Brown_(1826-1883) Lenguas_hispano-célticas Lineas_Aéreas_Privadas_Argentinas_(LAPA) Jose_H_Alamos_de_la_Cerda José_Miguel_González_Martín_del_Campo Isak_Dinesen José_Castro_(disenador) Jever Liudmila_Braguina LUNARINA Linea_de_alta_velocidad_Turin_Milan Jefe_Ejecutivo_de_Macao Kristina_Mladenovic Linum_grandiflorum_var_rubrum

html map