Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sistema_de_Automatizacion_de_la_Explotación_de_Trenes Salvaleon_de_Higuey Shivá Solucion_fisiológica Seilliere San_Giovanni_in_Croce Salas_Larrazábal Saint_Andre_des-Eaux Sablons_(Gironda) Simon_Cabido Shale Timbre_(acustica) The_Story_Goes_. Sociedad_Civil_y_Democracia_(SCD) Sundochernes_queenslandicus Silencio_de_radio Svetlana_Dzhugashvili Tomás_Catari Saliut Saganaki Torre_medieval_de_Puzol The_Misfortunates Salon_Media_Group Stradivarius_Español San_Rafael_(Asunción) Shangri-La_(Yunnan_China) Sueros_de_cepeda Sulcacis_nobuchii Teoria_inflacionaria_(cosmología) Todos_juntos San_Andrés_de_Llavaneras Saturnalia_(escultura) Sabina_albar Societa_Sportiva_Ambrosiana Tangará_barbirrufa Seiri Suchia Teoria_celuar Semons Sudamericano_de_Clubes_de_Futsal Santa_Maria_gloriosa_dei_Frari Sāma_Veda Sodalitium_Christiánae_Vítae Sabotage_(1936) San_Juan_(Islas_Baleares) Salles-Lavalette Siliguri Temporada_2010_11_de_la_NBA Sacca_Fisola Sociedad_astronomica_de_Francia Teodoro_de_almeida Torres_de_Salcedo Semillero_azulado The_Swing_(pintura) Spondé_(satélite)

html map