Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alexander_Markov ENLACE Alfonso_Valdés Cork_City Cyphon_simulans Cuclillo_broncineo Dicladispa_spinifera Dr._Curt_Connors Distrito_de_San_Pedro_de_Palco Dominio_de_la_India Donde_está_el_corazon Alejandro_Mijáilovich Dethawia_tenuifolia Amuleto_de_comunicacion Dictador_de_Ecuador Desierto_peruano Allieres Americhernes_puertoricensis Edificio_Pythias_Lodge_(San_Diego) Dynodorcus_curvidens_meeki Alstroemeria_hirtella DePauw_University Corriente_de_benguela Dialecto_amazónico Digital_Betacam Diccionario_Griego-Espanol Departamento_General_Ocampo Coro_Infantil_de_Viena Alyssum_calycinum_f._prostrata Crithodium Alma_torturada America's_Next_Top_Model_-_Ciclo_6 Cosmódromo Alzola Cuestion_Romana Difluencia_glaciar Dani_Martinez_Villadangos Alianza_PAIS-Patria_Altiva_I_Soberana Democratas_Progresistas Cotorra_(Córdoba) Dughet Cándido_Saseta_Echebarría Coumestrol Decano_del_Sacro_Colegio_de_Cardenales Departamento_de_Talcahuano Ebiet_G_Ade Convento_de_San_Diego_de_Sanlúcar_de_Barrameda Dicladispa_lanigera Althaea_hirsuta Convención_de_Évora_Monte Departamento_de_Educacion_del_Estado_de_Nuevo_Mexico Copa_de_Ferias_1955_58 Dinty_Moore Don_Collins Dos_Arroyos

html map