Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Verson Aeropuerto_Internacional_de_Recife Völsung Walter_Zimmer Wipers Adiós,_señorita_Ruth Colaborativa Valenciennea_randalli Agustin_de_Argüelles_Alvarez Aajeperenra-Thutmose Words_(canción) Columna_de_Focas Conrado_Villegas Wichi_-_El_Pintado Zona_Romantica Clave_de_Sol Combate_de_miserere Voyage Alberto_VII_de_Habsburgo Administración_Federal_de_Suiza Veo,_veo Vidrio_expandido Vanessa_Perez_Sauquillo Adalberto_Pereira_dos_Santos Ciclon_Sidr Valladolid Club_Deportivo_Mandiyú Val_de_Puster Condado_de_Plymouth William_Augustus_Hancock Alcaicería_de_Granada Vacchi Clasico_&_Copa_Federacion_Venezolana_de_Ciclismo Cneorane_sudha Wang_Fuli Vanessa_Williams Yaxché_Casares Vena_femoral Vattetot_sous_Beaumont Comisurotomia Accion_de_Kalmas Yana Cissampelos_subpeltata Abies_apollinis_var._panachaica Aescwine_de_Wessex Villaespasa WW_Vulpeculae Abercrombie X_Men_3,_The_Last_Stand Coca_Cola_Blāk Con_Tan_Pocos_Anos Z_F_S Conchy-sur-Canche Condado_de_Sodermanland Cocculus_indicus

html map