Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Yahyà_ibn_Al_Hakam_Al-Bakrī Vermeulenia_papilionacea_var_bruhnsiana Vasili_Blucher Voivodato_de_varmia_y_masuria Agustin_Fernández_Mallo Aarón Visvámitra Closed_caption Acta_de_Adhesión_de_Espana_a_las_Comunidades_Europeas Cohetería_experimental_amateur Al-Ahli_Wad_Medani Claire_Clémence_de_Maillé_Brézé Colapso_de_la_sociedad Aeropuerto_Nacional_Andrés_Sabella_Gálvez Comarca_de_Trasmiera Acocote Consejo_Internacional_de_Asociaciones_de_Diseno_Grafico Acanthogobius_lactipes ARA_Garibaldi APG-70 Compañia_multinacional Wilkes-Barre_(Pensilvania) Abudefduf Xilidina Wilder_Cartagena Club_Deportivo_Tiburones_Rojos_de_Córdoba Cirsonella_consobrina Africaleurodes_uvariae William_Sebastian_Cohen Víctor_Zubkov Vredehoek Agelaius_xanthomus William_Morton Walter_Perry_Johnson Chófer Cochero Alain_Campbell_White Colonia_(Renania_del_Norte-Westfalia) Albert_Blar_of_Brudzewo Vicente_Ripa_González Christian_Escuredo Wardensville_(Virginia_Occidental) Colchón_de_aire Aeropuerto_de_Vilna Circuito_de_Sugo Châteauneuf-du-Pape_(vino) Vacio_de_poder Chuschi Vivo_Cantando:_Los_Anos_Dorados ARO_M461 Victor_Sochava Velez-Malaga_(Malaga) Albizia_latifolia Aeropuerto_Charles_B._Wheeler Yúzhnaya_Ozereika

html map