Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_tiempo_a_solas FC_Magdeburgo Emilio_Walter_Alvarez Escape_(canción_de_Metallica) Fisioterapia_pulmonar Euparkerella_tridactyla Ficinia Erki_Nool Evanston,_Illinois El_5_a_0 Floyd_Hill_(Colorado) Ejército_norvietnamita El_bebé_de_Rosemary Fiodor_Matisen Estribo_(arquitectura) Electro_Dance Enfermedad_vesicular_porcina Escuela_Superior_de_Administracion_y_Direccion_de_Empresas Estructura_compleja Eugène_Dupréel Ermita_de_Jesus_(Villanueva_de_Cordoba) Esquí_náutico_en_los_Juegos_Mediterráneos_de_2009 Estadio_Monumental_José_Fierro Federación_Española_de_Ciclismo Eramaan_viimeinen Federación_Catalana_de_Fútbol Emile_Cartailhac Ferrocarril_Entre_Ríos Ferrari_150ºItalia Florula_Belgica El_bazar_de_las_sorpresas Francisco_Cerda_y_Rico Están_calientes Eremiaphila_audouini Erelieva_Eusebia Estacion_Ramos_Mejia Fragmentos_Difusos_que_se_unen_en_algún_punto Elecciones_legislativas_de_Bulgaria_de_1991 Fernando_I_Gonzaga_de_Mantua Etelä_Suomen_lääni Embalse_del_Tajo_del_Águila Fabrica_argentina_de_aviones_«Brigadier_Mayor_Juan_Ignacio_San_Martin» Eus Epopterus_geniculatus Estrategias_de_diseño_para_edificios_de_baja_energia Ellenboro_(Wisconsin) Estación_de_Loriguilla_Reva Ficus_jaliscana Euonymus_alatus_var_ellipticus El_Señor_de_los_Anillos:_las_dos_torres Estacion_Alejandro_Petión Francisco_Bilbao_(estacion) Estadio_Kadriorg Francisco_Villarreal_Torres Fairlea

html map