Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Microrregiao_de_Traipu Provitamina Presa_Miguel_Hidalgo_y_Costilla Los_Barrios_(desambiguacion) Meganeura_monyi Marie_Bywater Goebel Longitarsus_fulgens Mesto_enano Programacion_procedural Luis_José_César_Scazuola Medalla_Nacional_de_Tecnología_y_Innovación Maria_Ana_Mogas_Fontcuberta Power_Rangers:_Furia_Animal Prominencia_laríngea Mama_Cocha Maxwell_D._Taylor Radioactiva_(Colombia) Lomaria Mea_culpa_(expresion) Pseudoeurycea Puerto_Armuelles_(ciudad) Los_discipulos_de_Emaús_(Caravaggio,_Londres) Mando_de_Formacion_y_Educacion_Aérea R_C.Deportivo_de_La_Coruña Project_Justice Región_de_Arica_y_Parinacota Gosset Luis_Gonzalez_Carvajal_Santabarbara María_Angelica_Vilches Marija_sestić Lost_Highway_The_concert Madtsoia Los_Torres_(Castril) Mad Lotodes_corylifolium Meharin Maesoluma M_P._Shiel María_Fernanda_Martínez Reggiane_Re_2006 Profundo_Sur Reclamación_de_Arvedui Professor_satchafunkilus_and_the_musterion_of_rock Mark_Williams Longeves Marcelo_DaVenecia Ramón_Pazos Reflejo_de_la_niña Masacre_en_Lonmin Pterosaurios Lucille_Soong Manuel_García-Calderón_Koechlin Ramon_de_Zubiaurre Proyecto_parque_nacional_la_Fidelidad

html map