Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ernesto_Luis_Castro Elecciones_al_Senado_de_los_Estados_Unidos_de_2010 FMA_IA-58_"Pucara" Eve_of_Destiny Francesca_bonnemaison_i_farriols Eléments_de_botanique,_ou_Méthode_pour_reconnaître_les_Plantes El_Señor_de_los_Anillos:_juego_de_cartas_coleccionables Federacion_Espanola_de_Balonmano Epidemia_de_la_risa_de_tanganica Elecciones_legislativas_de_Argentina_de_1934 Find_mac_Cumaill Figura_de_omision Ernesto_I_principe_de_Hohenlohe_Langenburg Editorial_Codex Estacion_de_Futuroscope Estación_Aeródromo F&F_Tower Facultad_de_Derecho_y_Ciencias_Politicas_(Universidad_de_Antioquia) Figueira_de_Lorvão Escuela_preparatoria_de_guanajuato Estación_de_Niños_Héroes_(Metrorrey) Enric_Lluch_i_Girbes Estacion_de_Castiello Estación_de_Catoira Filologia_Hispánica Filipinas,_Ahora_Mismo Estación_de_Las_Delicias El_Pinon Estacion_de_Portazgo Estación_de_Del_Golfo_(Metrorrey) Errico_Malatesta Festival_de_Jazz_de_Montreux Expresiones_latinas El_Colegio_de_Chihuahua Estacion_de_Playa_y_Grao_de_Gandia Euphorbia_heterochroma_subsp._heterochroma English_Premiership Estatuto_del_Peon_Rural Escala_de_Kardashev Etar_Veliko_Tarnovo Fantasía_(película) Emington Espinosa_de_Bricia El_Universo Emma_(película_de_1996) Foco_(óptica) Estrategia_de_precios Foramen_occipital Euphorbia_angulata Espada_del_Támesis Equipo_Venezuela_(beisbol) El_misterio_de_la_felicidad Fabián_Arenillas Fenixanthes_splendens Europeo_sub_17

html map