Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cepa_de_urz Castellbisbal Año_481_adC Cancelada Bolitoglossa_mulleri Bucco_hamata Chamaepora Cervecería_Nacional_S.A. CONESUP Byron Bill_Zopf Bierre_lès_Semur Campo_de_La_Cruz_(Atlantico) Calle_Peru Boliviana Butia_exilata Barrio_libertador Boeing_787_8 Beaumont-du-lac Años_1430_a._C. Blackout_(pelicula_de_2008) Cazones_de_Herrera_(Veracruz) Campanillas_chicas Benoît_Michu Big_Data Butes_(desambiguación) Canton_de_Chaumont-en-Vexin Cala_Rajada Basílica_de_Saint_Denis Capparis_ovata_var_sicula Carl_Ernst_Otto_Kuntze Bap_coronel_bolognesi_(fm_57) Cajophora Carlos_Enrique_Velazquez_Moreyra Carlos_de_Orleans_(1459-1496) Centro_Nacional_de_Referencia_de_Aplicacion_de_las_Tecnologias_de_la_Informacion_y_la_Comunicacion Bell_Arthur_(Carolina_del_Norte) Carlos_IV_de_Luxemburgo Cañón_Anti-Tanque_Tipo_1_37_mm Carles_Duarte_i_Montserrat Bernardo_Pérez-Ramírez Beaumotte-les-Pin Baja_presión Central_Nuclear_Joseph_M_Farley Carretera_del_Algodon Brenton_Thwaites Branko_Skroce Centre_d’Etudes_des_Tunnels Carpetani Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_2013_–_30_km_femenino Cephalanthera_oregana Barrio_Jardín_(Córdoba) CV-366 Cajón_(Chile) Bomba_de_racimo

html map