Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Servicio_Oficial_de_Difusion,_Radiotelevision_y_Espectaculos Santa_Venera Sericinus Segunda_Batalla_de_Alihuata Salvaje_(cd) Tormod_Kark Salvitelle Siete_bolas_de_dragon Technal Saint_Jean_de-Marcel Saint-Sulpice-Lauriere Testudo_(genero) Sector_de_la_economía Taki_Inoue Steven_Naismith Tau't-Bato Stomu_Yamash'ta Tacámbaro_de_Codallos Santa_Cruz_Palomeque Sujeta_puertas Tania_(guerrillera) Satelite_astronómico Teorema_de_Karhunen_Loeve Shesha_Nagá Terremoto_de_Colima_de_1973 Serránidos Saga_Hervarar Sinfonía_n_º_3_(Mozart) Saint-Germain-sur-École Sindrome_de_Noonan Tranelec_FBC Sharaf_al_Tusi Styppeiochloa Senecio_adenotrichius Supercopa_Argentina_2013 Tacó Sebastián_Domínguez Tatu_Tevita_Momoedonu Saint_Jeoire-Prieuré Torres_de_segre Teología_hermopolitana Salto_en_esqui_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Nagano_1998 Tengchiena_euroxestus Sacro_Monte_della_Beata_Vergine_del_Soccorso Teoria_económica Sergei_Belyavsky Te_perdiste_mi_amor Serreslous_et-Arribans Transporte_militar Through_the_Looking_Glass_(Toto) Tony_Meléndez Tajikistan_National_Football_Federation Sainte_Honorine_des_Pertes Tangente_(trigonometría) Saint_Aubin-Épinay

html map