Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Batalla_de_Sanluri Caldera_de_Pino_Hachado Castrillo-Matajudíos Carrefour_Móvil Benjamín_vicuna Campeón_del_mundo_de_ajedrez Calidad_de_los_alimentos Bloque_de_agua Ceferino_Gonzalez_y_Diaz_Tuñon Bel-Nor_(Misuri) Barca_(Soria) Camarilla Chamaesyce_rubida Bifurcaciones_de_tridente Cargeghe Casas_de_La_Cumbre Bisayas Boletín_Oficial_de_Aragón Boss_Game Bullejos Caraa Bursa_pergrossa Capitania_General_de_la_Mar_Oceana_y_Costas_del_Andalucía Bahia_Honda,_Cuba Bergantin_goleta Batalla_de_curalaba Beoksumeori Carga_(Derecho) Carducho_Vicente Banda_4.1 Catasetum_pileatum_var._album Celso_Acosta Campeonato_manomanista_1940 Capítulos_de_Maguma_Taishi Caonillas_Abajo_(Utuado,_Puerto_Rico) Ce_Ácatl_Topiltzin_Quetzalcoatl Boortsog Beuvraignes Beno_Ruchansky Biblioteca_de_alejandría C-3322 Boeing_VC-137 Caíno_tinto Butterflies_(canción_de_3+2) Canada_Honda Campeonato_de_Fútbol_Playa_de_Concacaf_de_2009 Bionic_Six_La_Familia_Biónica Chambornay_les-Bellevaux Años_790_adC Capitan_Cook Budinos Caridad_Bravo_Adams Beato_de_Fernando_I_y_doña_Sancha Batalla_del_rio_Sha-ho Carrera_remolcada_(beisbol)

html map