Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Macronesia Mariscales_de_Francia Grange-de-Vaivre Pyrenaearia_parva Provocatio_ad_populum Poulsenia Propiedad_privada_en_Venezuela Maria_Amalia_de_Borbon-Dos_Sicilias_(1818-1857) Los_chulos Provincia_de_Jaime_Zudáñez Presidente_de_Guinea_Bissau Pulya+_Disk_1 Maurice_blanchot Pretendiente_al_trono Regiones_de_Italia Pyrus_rossica Presunción_iuris_tantum Macedonio_Graz Michael_J_Flynn Raimundo_de_Miguel Rapuntium_splendens Marlboro_Meadows González_y_Los_Asistentes Qiryat_Ono Malaconotus Provincia_de_masvingo Línea_C-1_(Cercanías_Málaga) Macks_Creek_(Misuri) Pourr M._Teresa_Cabre_Castellví Microbiotherium_acclinum Raimundo_Patiño_Mancebo Milhars Gombrich,_Ernst Los_Poderosos_Vengadores Provincia_de_valencia Pregon_Para_Iluminarse Quinto_Cecilio_Metelo_Nepote_(consul_57_a._C.) Luisa_cristina_de_saboya Pteroglossus Goebeliellaceae RS_Gimnástica Miller_David_Castillo_Quinonez Maxim_Belkov Michelangelo_Pistoletto Regiones_Ultraperifericas Presion_sanguinea_diastolica Manuel_Vicente_Rodríguez Michael_Jacklin Manuel_Martínez_de_Navarrete Metil_paration Radio_Camoa Lola_._Erase_una_vez_(álbum) Michel_Fugain Los_Cien_Mil_Hijos_de_San_Luis

html map