Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Distrito_Lasallista_de_Bogotá Copa_de_Belgica Diego_Lopez Doctor_Moisés_S._Bertoni_(Caazapa) Corazon_(101.3) Cristián_Larroulet_Vignau Dhaulagiri Alison_Hewson Cuarto_de_bano Amor_gitano DarkSun Cucha_y_pais Edad-mamífero_Colloncurense Cueva_de_la_Ranchería Dr_Wallace_Breen Dolar_de_EEUU EX-354 Crystal_(Wisconsin) Alviso_(California) David_Prain Cuadrangular_de_Bogotá Distrito_de_Colpas Almadén_(Ciudad_Real) Cueva_de_Oxtotitlan Depósito_de_gasolina Desastre_de_bhopal Dead_Fox Crack_(quimica) Copiula_obsti Cubells_(Lérida) Amastra_albolabris Ecuacion_de_Prony Demetrio_Ortiz Diócesis_de_Cabanatúan Division_Auxiliadora_de_Chile Distrito_de_vilque Amelia_Cabeza DF_21 Dornelas_(Aguiar_da_Beira) Danuta_Lato Dervish Cuerpo_lúteo Downesia_vandykei Deportes_Electronicos Distrito_de_Aarwangen Distrito_21 César_Casariego_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Dinastía_Nanda Alto_ahí Deidad_solar Coronacion_Papal D_E_C Crominancia Cristóbal_de_Moura Domo-kun

html map