Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Danza_española Deive_Garces Doug_Christie Cynetes Distribucion_Fisher-Snedecor Dendrobium_minutissimum Demotispa_germaini Dilásag Courmayeur Durmiente_(náutica) Dux D'Elía Alianza_Popular_(Espana) Corrugüelas Doloroso Alyssum_maritimum_f_argentatum Dammarie_sur-Loing E-20 Dur-gurgurri Aman_(agencia_israelí) Dabíd_mac_Maíl_Choluim Amor_Amor_(álbum_de_José_José) Dr_Enrique_Cabrera_Cossio Cuerpo_astronomico Domingo_Ortiz_de_Rosas Diwischau Delphinoidea Dufaux Costa_del_Oro_danesa Dona_Clotilde Dirección_Nacional_de_Comunicación_Social Distrito_de_Pucará Cymbidium_hirsutum Deportivo_Barnechea Copa_Mustang_2009 Convención_(municipio,_Norte_de_Santander) Copa_América_de_fútbol_playa_2012 Distrito_de_Sirmaur Dr_Dre Dagoberto_Láinez Dimer Distrito_de_totos Dúo_Caricare Distrito_de_Age_(Mie) Alia_Royal_Jordanian Distrito_de_Lazarevskoye Dracunculus_dracunculus Dea_Tacita Dinastía_Hohenstaufen Distrito_de_san_juan_de_salinas Diarmait_mac_Maíl_na_mBo Convento_de_Santa_Isabel_(Cuellar) East_Brooklyn Decima_panameña Deficit

html map