Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Trabajo_en_equipo_en_el_aula Sinh Sasafrás Tomas_Forsberg Sé_feliz_Amor_de_madrugada Secretaria_Tecnica_y_de_Cooperación_Internacional Suleiman_I Sebaceos Shcha Sistema_nervioso_aferente Territorio_Federal_Amazonas The_15_Greatest_Songs_of_The_Beatles Torneo_2007_(Primera_B_Chile) Tiradero Shigeru_Shibuya San_Marcel.lí_(Valencia) Stop_The_Clocks:_The_Definitive_Collection Spartan:_Total_Warrior Teniente_de_Navío Sandro_(Argentina) Saint-Loup-Géanges Teoria_cinetica_de_gases Tierra_Blanca_(Cartago) Sikorsky_S-51 Stiff_Little_Fingers Tasillo Stephansdom Springer_Spaniel_Ingles Stars_The_Best_of_1992_-_2002 Taiaroa Saint_Germain-en-Cogles Specola_Vaticana Samolaco Secreto_bancario Sistema_de_Bibliotecas_Publicas_de_Miami_Dade Templo_de_apolo_palatino Somoza_(apellido) Saint_Andre_sur_Vieux-Jonc Trans-Europa_Compania_de_Aviación Thecocoelurus Sofía_de_Prusia Teoría_de_las_mareas Sōryu_Asuka_Langley Sinfonia_n._9_(Dvořák) TV_Bandeirantes_São_Paulo Saint-Christophe-du-Luat Stadmannia Scottsdale Srdjan_Todorović Sellos_postales_de_la_Antartida Sicario_(MC) Stephanomeria Saint_Jean_les_Buzy Segarcea Torre_Florida_890

html map