Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Martí_Domínguez_Romero Preixens_(Lerida) Microesfera_de_vidrio Lophotis Provincia_de_Forlì-Cesena Grado_en_Antropología_Social_y_Cultural Michael_Adams_(baloncestista) Longecourt_les-Culêtre Premio_Reina_Sofía_de_Composicion Microrregión_de_Tijucas Metralleta_gatling Psilocymbium Profesor_Real_de_Medicina_de_Cambridge Matthew_Kaye Regimiento_de_Granaderos_a_Caballo_"General_San_Martín" Martin_Rodriguez_(politico) Mario_Puccioni Llobarro Reforma_Social_Espanola Metodo_lógico_inductivo R.D.Webster Proconsul_nyanzae Mark_Boerebach Metasynaptops_torricelliensis Maguri-Racatău Maria_Menendez-Ponte Primaria_republicana_de_Misisipi_2008 Pícea Punkreas Microrregiao_de_Brumado Malope_malacoides_var_trifida Mannesmann Manual_of_the_New_Zealand_Flora Ma-Ma-Ma_Belle Procapra_przewalskii Marion_Suplee Making_of Premio_Nóbel_de_Fisiología_o_Medicina Medalla_J._Lawrence_Smith Ray_Winstone Manuel_Muñoz_Ramírez Mary_Leakey Los_Siete_Secretos Marie-Anne_de_La_Tremoille Raul_Candal Masacre_de_Tamaulipas Queenadreena Primera_división_espanola_2007/08 Mendo López_Olivan Manuel_Vicentini Proyecto_de_ingenieria Raúl_Servín Lonchocarpus_salvadorensis Primer_ministro_de_Tonga

html map