Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vicente_Peña_Manguan A_2304 Al-Wahda_Club_(Mecca) Columna_salomónica Charles_Wendell_Colson Consejo_de_Estado_de_1898 Acanthurus_olivaceus Agent_Cody_Banks_2 Abies_ledebourii Conophytum_candidum Aap Condado_de_Crawford_(Míchigan) Vom_Ritchie Valeria_Bystritskaia Cheiranthus_bicolor Abierto_de_Hamburgo Wálter_Daga Cobreros Cheiranthus Conilhac-Corbières Villalon,_Fernando Aglaophotis Vuelo_992_de_Dana_Air Conservatorio_de_Begonias Vehículos_de_hidrógeno William_Brown_Ide APF Aigues_Juntes Comunidades_cristianas Consejo_de_Cooperacion_para_los_Estados_Arabes_del_Golfo_Pérsico Wartsilä_Sulzer_14RTFLEX96_C Constitución_de_México Zinapecuaro_(municipio) Clubionidae Collada Valcourt_(desambiguación) Clermont_(Ariege) Xurelo Agrelo_(Noya) Wall_Street_(línea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Wittmerimorda_gymnophthalma Congers_(Nueva_York) Vinedo_de_Chateauneuf_du_Pape Abu_al-Tayyib_Ahmad_ibn_Husayn_al-Mutanabbi Consejero_de_Economia_y_Finanzas_de_Cataluna Cleómenes_III Colegio_Nacional_de_Educación_Profesional_Técnica Wilhelm_Krause Alaksandar_Lukasenka Adriano_en_Siria_(Rust) Walter_Adolph_Gropius Ciencia_ficcion_apocaliptica Verjoiansk ARDA Christine_Guldbrandsen

html map