Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hita_(Guadalajara) Hongos_superiores Hrimfaxi I_Can't_Hate_You_Anymore Aspinatimonomma_gressitti Area_linguistica_de_los_Balcanes Mont_les-Seurre Arteria_acromiotoracica Angela_Dorothea_Kasner Mitsuru_Miyamoto Hong_Kong_Rangers_Football_Club Movimiento_por_la_templanza Arcos_de_islas Arqueosofia Icterus_laudabilis Mitozus Gunitado Moya_Brennan Haro_Deportivo Asociacion_Deportiva_Isidro_Metapán Apple_Campus Asterix_el_Galo_-_La_residencia_de_los_dioses Hummel_International Arão_(Valença) Antonio_Navarro_Manzanares Guillermo_Cano Avión_presidencial Arteria_circunfleja_femoral_medial Antigua_provincia_de_Valdivia Mirac Arabis_holboelliana Aurelio_Suarez Harmony_Ikande Mohamed_VI Hato_Tejas_(Bayamón) Miniopterus_schreibersii Annetta_North_(Texas) Guillermo_Flores_Perez Ano_585 Montchaton Mont_(Pirineos_Atlanticos) Aurelia_Ramos Moncé_en-Saosnois Antiguedad_vedica Ictidosuchoides Honesto IBM_Rational_Application_Developer Angel_Eduardo_Escalante_García Hlodskviða Antagonistas_muscarínicos Harrod's Mimosa_hamata Hernán_Márquez Anidrytus_gibbosus Antchouet

html map