Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cantar_de_Fernan_Gonzalez Batánico Campos_(Baleares) Bathenjan_Makli Canna_variegata Begonia_ciliata Batalla_de_Tenedos Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1993 Catalina_de_Habsburgo_(1576-1595) Cesar_Cigliutti Bey-sur-Seille Catedral_de_San_Jorge_(Freetown) Bruno_Gagliasso Budín_de_plátano Batallas_del_siglo_VIII Bajo_el_volcán CESCR_OP Benameji Batalla_de_tsingtao Canton_de_La_Barthe-de-Neste Bibiana_(turin) Bleach_Wii_Shiraha_Kirameku_Rinbukyoku Catia_La_mar Catalan_tortosi Caravanserai_(álbum) Batalla_del_Bạch_Đằng_(1288) Barney_martin Cañete_de_las_Torres_(Cordoba) Carlo_Bononi Caso_Margüello Año_157 Broken/S/\x2e BK_Breda_&_Weinstein_Opava Canal_Isabel_II Campeonato_Mundial_de_Tiro_de_1914 Capelle_les-Hesdin Cautividad_babilónica Casa_Palatina-Zweibrucken Blepharizonia Carlina_chardousse Carlos_de_Pena Campeonato_Metropolitano_1972_(Argentina) Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_2013_–_Relevos_femenino Ben_Liang_Li Banderas_de_Centroamérica Casa_de_muñecas Biblioteca_nacional_de_Papúa_Nueva_Guinea Campanula_rapunculiformis Bajada_del_agrio Bulliarda_aquatica Billy_Blanks Bloqueo_electrico_manual Casanareno Bauke_mollema Beaupuy_(Lot_y_Garona)

html map