Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Los_Catamarqueños Mark_Aguirre Maritza_Morillas Marta_Portal Masters_de_Cincinnati_1994 Loiolatarra Rally_de_Córcega_de_2001 Radio_Fidez Premio_Louisa_Gross_Horwitz Lorenzo_Quinteros Maria_Pinto Pulegium_vulgare_f._incanum Miguel_Moreno_Rodriguez Mijaíl_Yaroslávich Marcos_arruda MTK_Budapest_FC Rarezas_(álbum_de_Revólver) MGM_Grand_(LV_Monorail_station) Reggio_Emilia_F_C Gran_premio_de_san_petersburgo Lusseray Mako_(desambiguación) Methyldigoxin Maisons_les_Chaource Max_Neufeld Rabha Luna Marcieu Longitarsus_finitimus Mielencefalo Prodigy Línea_7_(TRAM) Maria_Félix_Güereña Luis_Vaez_de_Torres God_only_Knows R-36M Malcorus Ramapiteco Louis_Andre Raza_de_domadores Marco_Antistio_Labeon Melaza Luciano_Gonzalez_Egido Región_natural_Cordillera_Oriental Meego Melchor_Rodriguez_Garcia Miah_Persson Puerto_de_la_quesera Los_Pepones_(Vélez_Málaga) Ras_Alkurki Quérilo_(desambiguación) Manuel_Gómez_Morín Mermaids Puebla_de_Arganzón Raión_de_Orijiv

html map