Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Ceramanthus Brezo_macho Canet_de_Mar Bray_Wanderers_F.C. Bocadillo_("balloon")_en_el_comic Caillouel-Crepigny Celula_parietal Catalizador_de_gases Año_1698 Canna_nepalensis Chameleon_(disco) Barrow_AFC Bandera_de_santander Bandar-Abbas Breitkopf_und_Hartel Cabrera_del_Mar Cardo-borriquero Bernard_stiegler Bayo_(La_Coruña) Batalla_de_cancha_rayada Bagnolo_del_Salento Batalla_de_barranca_seca Blue_note Carnaval_de_Las_Palmas Caras_de_Bélmez Batalla_de_Chateau-Thierry_(1814) Carolina_de_Ansbach BRIC_(desambiguación) Blind_Blake CB_Estudiantes Beast_fighter Biblioteca_Marsh Cepillo_(limosna) Caurel_(Cotes-d'Armor) Capitulacion_de_Ayacucho Bihai_poeppigiana Bromheadia_palustris_var._papuana Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1896 Batalla_de_Shelón Bruguiera_conjugata Bironosaurio Batalla_de_Arrigorriaga Calliandra_yunckeri Bradleja Benja Años_720_a.C. Cerro_Dragón Chamaesyce_celastroides_var_tomentella Betula_alba_var_bircalensis Batalla_de_Arcadiopolis_(1194) Batalla_de_Château_Thierry Biófilo_Panclasta Blanquillo_jeja_blanca_de_Segorbe CBS_Inc Bardouville

html map