Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Mińsk Monceaux_en-Bessin Highlander_2 Aphelandra_pectinata_var._macra Archaeopterodactyloidea Avenida_canadá Aoraki Arzobispo_de_Tarragona Guzman_el_Bueno Anas_puna Anna_Carina_Copello Ano_480_adC Hermandad_de_la_Esperanza_Macarena_(Almeria) Ministerio_de_Sanidad_y_Consumo_de_España Augusto_Rubio_Acosta Honduras_en_los_Juegos_Olímpicos Arroyo_Malbajar Helicóptero_de_combate Antonio_Notario_Caro André_Six Ay_Khanum Andres_Tacuari Andrés_Díaz_Venero_de_Leyva Idioma_yavitero Guarea_rubricalyx Ayr_United_F_C Mito_de_la_caverna Ham_hock Hermann_Wunsch Hotel_NH_City Gynandropsis_ophidocarpa Guitar_Hero_Carabiner Hesicastas Horizontalidad Argentinos_por_una_República_de_Iguales Autovia_Lugo_Orense HP_22S Hawarden_(Iowa) Angel_López_del_Alamo Helcar Apio_Claudio_Craso_(tribuno_403_a_C_) Mont-Notre-Dame Arrondissement_de_Bourges Atlas_linguístico Atrébates Ideoroncus_anophthalmus Guaibasauridae Iberodorcadion Apobemisia_kuwanai Aparcamiento_compartido Ayuste_alternativo IAM Moto_perpetuo Historia_de_islandia Aulo_Cornelio_Coso_(consul_413_adC)

html map